turcanebale
1116 poze   4924 vizite

Bale de Bistrita

=Propietar= (Onea Stefan) - tel:0768699069.. pt alta pagina sunphoto. ( fani.sunphoto.ro ) 2014 sa va aduca numai bucurii si fericiri~~vizualizari placute~~
19092011668
19092011668
DSCF2489
DSCF2489
DSCF2537
DSCF2537
DSCF2549
DSCF2549
DSCF2652
DSCF2652
DSCF2656
DSCF2656
DSCF2660
DSCF2660
DSCF2673
DSCF2673
DSCF2678
DSCF2678
DSCF2823
DSCF2823
DSCF2850
DSCF2850
DSCF2918
DSCF2918


Comentarii album • 34
Nume:anonim
NICU 16 mai 2015  
ce pret are o oaie bala de bistrita cu pedigri.
Răspunde Raportează
anonim
asaveigheorghe 13 noiembrie 2013  
bune bune să-ţi trăiască
Răspunde Raportează
mada95 13 octombrie 2013  
sa-ti traiasca
Răspunde Raportează
stategiani 9 aprilie 2013  
ffff frumoase
Răspunde Raportează
giurgiuciprian 29 martie 2013  
faine animale sa va traiasca rasa romaneasca felicitari si eu cresc ciobanesti carpatini
Răspunde Raportează
ilyeniga 28 martie 2013  
foarte frumoase..
Răspunde Raportează
murguvicov 26 martie 2013  
felicitari!!! bravo,astea da oi!!!
Răspunde Raportează
TurcaneBale 31 octombrie 2013  
ms. ;)
Răspunde Raportează
geocris 21 februarie 2013  
superbe
Răspunde Raportează
corneltudose 19 februarie 2013  
frumoase
Răspunde Raportează
TurcaneBale 19 februarie 2013  
ms!~
Răspunde Raportează
Rumburak 3 februarie 2013  
Salut.Ai 3-4 mioare de vanzare?
Răspunde Raportează
TurcaneBale 3 februarie 2013  
sal. nu am!
Răspunde Raportează
Vlad33 31 ianuarie 2013  
superbe
Răspunde Raportează
fani 30 ianuarie 2013  
>:D<
Răspunde Raportează
LuchianDoru 30 ianuarie 2013  
frumoase,berbecul e superb
Răspunde Raportează
arcalean 30 ianuarie 2013  
FRUMOASE,MULT NOROC IN 2013.
Răspunde Raportează
baracku 30 ianuarie 2013  
Faine,sa ai parte de miei sanatosi!
Răspunde Raportează
TurcaneBale 30 ianuarie 2013  
ms!
Răspunde Raportează
claudyyu 28 ianuarie 2013  
Frumoase oi mult noroc!
Răspunde Raportează
TurcaneBale 29 ianuarie 2013  
multumesc!
Răspunde Raportează
milut 21 ianuarie 2013  
frumoase bafta
Răspunde Raportează
DancilaNelutu 6 ianuarie 2013  
frumoase sa ai noroc si la mai multe
Răspunde Raportează
florian5556 29 decembrie 2012  
Frumoase
Răspunde Raportează
muntianu 27 decembrie 2012  
Marea mea dilema bala sau breaza.Doua varietati de oi foarte frumoase.Sa-ti traiasc.Sunt foarte frumoase.
Răspunde Raportează
lucaflorin 21 decembrie 2012  
foarte frumoase balele mai fani sa-ti traiasca!!!
sarbatori fericite!!!
Răspunde Raportează
TurcaneBale 22 decembrie 2012  
ms! Florine. si tie la fel!! sarbatori fericite!!
Răspunde Raportează
fazacasadrian 20 decembrie 2012  
Multumesc,Sarbatori Fericite si un An Nou mai bun cu miei frumosi si sanatosi!
Răspunde Raportează
PETRUMIHAI 17 decembrie 2012  
Foarte frumoase!
Răspunde Raportează
arcalean 14 decembrie 2012  
Frumoase,sa va traiasca.
Răspunde Raportează
TurcaneBale 11 decembrie 2012  
Plante toxice in hrana oilor si a caprelor
Descriere album: În perioada călduroasă de vară, masa verde disponibilă pe păşunile naturale este destul de redusă cantitativ şi calitativ, favorizând consumul unor plante care determină intoxicaţii, sau mai grav, moartea oilor. Caprele sunt mai puţin expuse datorită comportamentului alimentar specific: consumă părţi ale plantelor foarte crude (muguri), a căror concentraţie în compuşi toxici este mai redusă. De asemenea, caprinele nu consumă planta în totalitate, ci doar o “gustă“. Însă, când penuria de furaj este acută se pot produce intoxicaţii şi la capre.

Plante care se asigură cu precauţie sau deloc

În cele ce urmează prezentăm câteva plante pe care ovinele nu trebuie să le consume.

• Intoxicaţia cu sorg (Sorghum vulgare) este cauzată de conţinutul ridicat al plantei în compuşi cianogenetici, care pot determina tulburări cu manifestări nervoase şi chiar moartea rapidă. Diagnosticul se confirmă de un laborator toxicologic, care analizează sucul ruminal trimis într-un recipient ermetic închis şi congelat în prealabil.

• Consumul de tisă (Taxus baceata), îndeosebi de frunze în vegetaţie avansată, foarte bogate în alcaloizi toxici, poate deveni mortală. Numai prezenţa fragmentelor de tisă în conţinutul ruminal permite stabilirea originii acestei intoxicaţii.

• Intoxicaţia cu ciumărea (Galega officinalis) survine după consumul de galega aflată la înflorire şi poate provoca moartea. Planta rămâne toxică şi după uscare.

• Brânduşa (Colchicum autumnale - Brânduşa de toamnă) conţine în toate părţile ei alcaloidul toxic, compus care provoacă intoxicaţii, atunci cănd păşunea este bogată în astfel de plante sau dacă fânul cuprinde multe frunze de brânduşă.
Se constată tulburări digestive (diaree), leziuni la nivelul abomasumului, al intestinului, dar şi cu atingere hepato-renală. Este posibil să se observe prezenţa grăunţelor nedigerate pe traiectul digestiv şi chiar în rectum.

• Intoxicaţia cu trifoi subteran (Trifolium subterraneum) produce infertilitate la oi, întrucât frunza plantei are un conţinut ridicat în substanţe estrogenice (fito-estrogeni sau izoflavone). Sunt posibile şi tulburări de reproducţie cum este atonia uterină (care se poate complica cu metrite), prolapsul uterin, o dezvoltare a glandelor mamare la masculi, chiar cu secreţie de lapte, şi dezechilibrul mineral, care favorizează intoxicaţiile cu cupru.

Şi alte varietăţi de trifoi pot genera sindroame asemănătoare, ca de exemplu trifoiul alb (T. repens), care este bogat în cumestrol. Unii agenţi fungici pot provoca o creştere a nivelului fito-estrogenilor, în special a cumestrolului.

• Intoxicaţiile cu varză (Brassica oleracea), cu rapiţă (Brassica napus) sau cu ceapă (Allium cepa). Consumul excesiv de varză poate genera un sindrom hemolitic (cu hemoglobinurie, ajungându-se chiar la o anemie severă şi la icter cu colorarea în galben a mucoaselor). Consecinţele sunt identice şi în cazul consumului mare de ceapă.

Varza determină acumularea de nitraţi, producând intoxicaţii cu nitriţi. La ovine, implică uneori carenţa de iod, formând guşă.

Rapiţa poate, de asemenea, provoca tulburări oculare şi nervoase.

• Feriga de câmp (Pteridium aquilinium) provoacă intoxicaţii care se asociază, pe de o parte, cu un sindrom hemoragic, iar pe de altă parte, cu manifestări carenţiale ale vitaminei B1. Consumul de ferigă pe o perioadă mai mare de timp determină şi o degenerare progresivă a retinei (ochii rămânând strălucitori în penumbră). Feriga este incriminată şi în etiologia cancerului digestiv şi urinar.

• Sulfina (Melilothus officinalis, M. alba), consumată în cantităţi mari, degradează fânul şi silozul, furajele devenind toxice în urma transformării cumarinei în dicumarol - un produs toxic utilizat şi ca raticid. Intoxicaţia generează în sindrom hemoragic (hematoame sau hemoragie puternică). Simptomatologia se ameliorează prin administrarea de vitamină K1.

• Intoxicaţia cu ghindă de stejar (Quercus spp.) se constată la oi, mai ales la sfârşitul verilor foarte secetoase, dar şi primăvara, dacă se consumă frunze de stejar. Taninul determină leziuni renale şi digestive. Primele manifestări constau în anorexie, apatie, absenţa rumegării şi staza ruminală, sau de constipaţie urmată de diaree mucoidă şi hemoragică.

• Intoxicaţiile cu lupin (Lupinus sp.), mai exat cu alcaloizii plantei, sunt mai puţin frecvente şi se manifestă prin tulburări nervoase.

• Cimişirul (Buxus sempervirens) sau alcaloizii toxici conţinuţi de merişor pot provoca tulburări digestive (diaree) şi tulburări nervoase.

• Sunătoarea (Hypericum perforatum) conţine un pigment fotosensibilizant (hipericina) care stă la originea apariţiei dermatitelor (prurit, eritem) în părţile cutanate expuse soarelui. Se mai poate constata şi diaree şi convulsii.

• Intoxicaţiile cu zârnă (Solanum nigrum) pot induce diaree, care se asociază cu o incoordonare locomotorie.

• Consumul de fructe poate afecta sănătatea tineretului ovin în condiţiile producerii unei fermentaţii alcoolice la nivelul rumenului. În această situaţie devine caracteristic mirosul de alcool şi incoordonarea locomotorie (starea de ebrietate).
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.